Richtlijn voeding bij de ziekte van Parkinson

Paperback
ISBN
9789059319103
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,-
€ 16,95 € 15,55
Het voordeel van lokaal bestellen bij Stumpel
  • Woon je in de omgeving? Dan bezorgen wij je bestelling zelf.
  • Meer dan 140 jaar ervaring in boeken en kantoorartikelen.
  • Vraag? Bel of mail ons! Of kom langs in één van onze winkels.
Beschrijving
De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte, waarbij in toenemende mate voedingsgerelateerde problemen kunnen ontstaan. Het kan gaan om gewichtsverlies, maar ook om ongewenste gewichtstoename. Veel patiënten hebben last van obstipatie of een vertraagde maaglediging, waardoor de opname van parkinsonmedicatie vertraagd en minder voorspelbaar wordt. Responsfluctuaties kunnen ook het gevolg zijn van de competitie die eiwitten uit de voeding mogelijk aangaan met de levodopa bij de opname in de dunne darm en bij de passage van de bloed-hersenbarrière. Verder kunnen kauw- en slikstoornissen ontstaan, waardoor patiënten meer moeite krijgen met het eten of zich verslikken.

Bij de herkenning, diagnostiek en behandeling van deze problemen zijn verschillende zorgverleners betrokken. Dit was de reden om naast een monodisciplinaire Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson ook een multidisciplinaire Richtlijn Voeding bij de ziekte van Parkinson te ontwikkelen. De Richtlijn Voeding bij de ziekte van Parkinson is ontwikkeld door samenwerking van de Parkinson Vereniging, ParkinsonNet, de werkgroep bewegingsstoornissen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Deze richtlijn is bedoeld voor alle zorgverleners die zijn betrokken bij de behandeling van voedingsgerelateerde problemen bij patiënten met de ziekte van Parkinson en ook voor parkinsonpatiënten zelf. De richtlijn adviseert zorgverleners over het herkennen van voedingsgerelateerde problemen, stelt criteria voor verwijzing en bevat aanbevelingen voor behandeling. De richtlijn is beslissingsondersteunend. Voor patiënten bevat de richtlijn informatie over de voedingsgerelateerde problemen die kunnen ontstaan en de aandachtspunten voor het zelf signaleren van deze voedingsproblemen. Voor de patiënten is ook een speciale patiëntenversie beschikbaar.
Meer informatie
Meer informatie
ISBN 9789059319103
Auteur M.J.M.D. van Asseldonk
Uitgever Boom Lemma uitgevers
Verschijningsdatum april 2013
Afmetingen 240 x 170 x 4 mm
Bindwijze Paperback
Taal Nederlands
Reviews
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Richtlijn voeding bij de ziekte van Parkinson
Uw waardering